Shake yourself (liefdevol) up, je patronen – NR 3

Shake yourself up – wanneer je je tijdens de yoga teacher zo veilig voelt, dat je het aandurft om je patronen te doorbreken.

Half way through the vinyasa teacher training. Wat een inzichten, wat een ervaringen en wat een shiften maak ik mee. Vorig weekend was alweer het zesde (van de elf) vinyasa teacher training weekenden. Het was een fijne. Ik sloot het weekend af met de woorden: veilig & vertrouwen.

Ken je die momenten dat de puzzel stukken op hun plek vallen? Momenten waarop je voor, misschien maar voor een split-second, alles snapt. Hoe jijzelf in elkaar zit, hoe het leven werkt of wie anderen zijn. Die momenten ervaar ik vaak tijdens zo’n yoga weekend, maar daar buiten… daar begint je yoga eigenlijk pas. Iemand zei: “eigenlijk zouden we dus gewoon in een klooster moeten zitten”. Nou ja, lijkt me heerlijk, om in die bubbel te blijven met mensen die hetzelfde denken en voelen als ik doe. Maar… zou ik daar dan nog wel van leren? Zou ik daar blij van worden. I don’t know, wie weet probeer ik het wel eens. Een stilte retraite in een klooster staat al wel lang op mijn to-do lijst. Tips zijn welkom!

En fin, een inzicht dat tot mij kwam: dat ik écht mag vertrouwen op mijn gut-feeling. Vertrouwen op dat alles is zoals het zou moeten zijn én dat dat helemaal goed is. Maar ook dat ik geduldig mag zijn: Bahmacharya & Aparigraha. Ruimte geven en nemen. Liefdevol. Zonder gehaast en driften.

Eén van mijn docenten Eva Sophie weet mij keer op keer te verbazen over het brein en patronen (Samskara’s) die wij hebben als mens. Dingen die je doet omdat je denkt dat deze bij je horen; maar waarom doe je dat eigenlijk? Waarom persé koffie uit die ene mok, waarom niet stoppen met roken, waarom telkens hetzelfde reageren op situaties? Tja.. Als je daar een heel weekend bij stil staat, gaat er een wereld voor je open; believe me. Als voorbeeld gaf zij: een grammofoonplaat. Wanneer je telkens hetzelfde nummer draait, wordt de groef op de plaat dieper. Zo ook de patronen in je hoofd en je gedrag. Wat nou… als je die naald oppakt en laat vallen in een nieuwe groef… een nieuw nummer. What will happen? What will happen, als jij de controle pakt?

Hoe oncomfortabel is het, als je jezelf aan leert anders te reageren. Hoe oncomfortabel is het, als je niet meer kunt zeggen “tja… zo ben ik nou eenmaal”. Maar hoe comfortabel is het, als je beseft dat je een keus hebt. Als je kunt spelen met de synapsen in je brein? When you shake yourself up.

Waar je op je pad onprettige momenten tegenkomt, zullen daarna zorgen voor meer prettige momenten door contrast.

Note to self: fuck even die amygdala die mij het liefst wil laten reageren vanuit angst, er is geen gevaar. Laat die neocortex maar onderhandelen met de amygdala. Omarm maar de onrust en wiebeligheid die er af en toe is. Vind maar comfort, vertrouwen en geduld in jezelf.

Ik weet dat dit in mij zit. Maar af en toe gebeuren er dingen in je leven of stappen er (hele) leuke mensen in je leven die jouw opgebouwde systeem totaal door de war schudden. It’s all for a reason, nu tijd voor het rewiring the brain.

Heel benieuwd ben ik naar jouw patronen. Welk nieuw nummer wil jij graag draaien op de grammofoonplaat? Welke rewire wil jij maken in je brein? Op welke momenten zou jij anders willen reageren?

Laat het me weten in de reacties! Laten we elkaar inspireren om het een keer anders te doen. Shake yourself up!

Fijn weekend gewenst.

Namasté,

Yoga met Michelle

Delen is lief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *